r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU reageert op ontwikkelingen in Venezuela

dinsdag 1 augustus 2017, 17:27
European Council June 2017
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : European Council.

CARACAS (ANP/RTR) - De twee Venezolaanse oppositieleiders die dinsdag uit hun huizen zijn gehaald en terug naar de gevangenis zijn gebracht, waren van plan te vluchten. Dit heeft het hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag laten weten. Het hof heeft de mogelijkheid van huisarrest ingetrokken. De twee politici, Leopoldo López en Antonia Ledezma, hadden huisarrest. Ze werden in de nacht van maandag op dinsdag afgevoerd.

Het hooggerechtshof geldt als een instrument van president Nicolás Maduro, die autoritair wil regeren. De impopulaire Maduro liet zondag een 'grondwetgevende raad' kiezen. Die moet het politieke stelsel zo hervormen dat hij aan de macht kan blijven. López en Ledezma hebben zich daar net als andere opposanten fel tegen gekeerd.

De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani noemt de arrestatie van López en Ledezma ,,een stap dichterbij dictatorschap in Venezuela''. ,,De constante schending van mensenrechten en brute onderdrukking van de regering kunnen niet doorgaan."

De Italiaan heeft EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gevraagd een reisverbod naar de EU in te stellen voor de leden van de regering en de president en zijn entourage. Ook hun banktegoeden zouden moeten worden bevroren. ,,De EU moet ook buiten Europa haar stem laten horen als het gaat om democratische waarden en vrijheid van meningsuiting", vindt Tajani.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven