r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans dreigt Polen met 'nucleaire optie'

woensdag 26 juli 2017, 14:53
gewijzigd
Frans Timmermans
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Als Polen maatregelen neemt om rechters van het hooggerechtshof te ontslaan, zal de Europese Commissie onmiddellijk artikel 7 inroepen. Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag in Brussel.

Dit artikel kan ertoe leiden dat Polen wegens schending van de rechtsstaat het stemrecht bij besluitvorming in de EU kwijtraakt. Het is nog nooit eerder ingezet en staat bekend als de 'nucleaire optie'.

Timmermans zei ook dat hij een brief naar de Poolse regering heeft gestuurd met aanbevelingen om omstreden nieuwe wetgeving, die regeringspartij PiS enorme invloed geeft op het rechtssysteem, in lijn te brengen met EU-wetgeving. Warschau krijgt hiervoor een maand.

,,Het is tijd dat Polen de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof herstelt en de wetten die de rechterlijke macht hervormen intrekt of in overeenstemming brengt met de Poolse grondwet en EU-normen voor rechterlijke onafhankelijkheid", zei hij.

In Polen reageerde de regeringswoordvoerder meteen. ,,Wij gaan niet akkoord met welke chantage ook door EU-ambtenaren", zei hij tegen het Poolse persbureau PAP. Volgens minister van Europese Zaken Konrad Szymansk zijn ,,de twijfels van de commissie over de hervorming van het Poolse rechtssysteem ongerechtvaardigd".

Timmermans herhaalde dat Brussel bereid is tot een constructieve dialoog met de Poolse regering. Hij ,,verwelkomt" het veto dat president Andrzej Duda maandag op twee van de vier nieuwe wetten aankondigde, maar de zorgen blijven. ,,Twee wetten zijn wel getekend", aldus Timmermans. Zodra de omstreden wetgeving is gepubliceerd begint hij een procedure wegens inbreuk op de EU-regels, zei hij.

Terug naar boven