r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU wil Libische mensensmokkelaars treffen

vrijdag 14 juli 2017, 16:45
boot met vluchtelingen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt maandag de basis voor een reisverbod voor Libiërs die betrokken zijn bij mensensmokkel en de bevriezing van hun Europese banktegoeden. Rusland en China blokkeren dergelijke sancties via de VN, reden voor de EU-landen om zelf maatregelen voor te bereiden.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen daarnaast besluiten de export naar Libië van rubberboten en buitenboordmotoren te beperken, evenals andere spullen die kunnen worden gebruikt bij het smokkelen van migranten. Daarmee was vorig jaar zo'n 1,6 miljard euro gemoeid.

Europa probeert het 'businessmodel' van de smokkelaars al langer te breken, onder meer met de maritieme operatie Sophia en het trainen van de Libische kustwacht. Resultaten laten echter op zich wachten.

Vorige maand bereikten bijna 25.000 migranten Italië, 8 procent meer dan in mei. Over de afgelopen zes maanden ging het om 85.000 mensen, ruim 20 procent meer vergeleken met een jaar eerder. Het gaat veelal om economische migranten uit Afrika, maar ook uit Bangladesh. Er zijn dit jaar al meer dan 2150 verdrinkingen gemeld.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven