r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Timmermans verhoogt druk op Hongarije

donderdag 13 juli 2017, 14:21
gewijzigd
Photographer: Eric Vidal
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verhoogt de juridische druk op Hongarije om zich aan EU-wetgeving te houden. Vicevoorzitter Frans Timmermans dreigt donderdag met het Europees Hof van Justitie als Hongarije niet binnen een maand meldt hoe het land wetgeving over hoger onderwijs in lijn zal brengen met EU-regels. Daarnaast eist hij uitleg over een nieuwe wet die het werk van buitenlandse maatschappelijke organisaties bemoeilijkt.

In april begon de commissie een zogeheten inbreukprocedure over wetgeving die in strijd zou zijn met het recht op academische vrijheid en vrije vestiging. Door die wet dreigt de Central European University (CEU) in Boedapest te moeten sluiten. Premier Viktor Orbán staat op voet van oorlog met de oprichter van de CEU, de liberale Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros. Timmermans is niet tevreden met de uitleg die de Hongaarse regering heeft gestuurd.

De andere inbreukprocedure die Brussel nu start betreft een wet die bepaalde niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) treft. Timmermans: ,,We hebben deze wet zorgvuldig bestudeerd en concluderen dat die niet voldoet aan de Europese wetgeving.”

Ngo’s die jaarlijks meer dan omgerekend 24.000 euro buitenlandse financiering ontvangen zijn verplicht zich te laten registreren. In al hun publicaties, op hun websites en in hun persmateriaal moeten ze zichzelf bekendmaken als ,,door buitenland gesteunde organisatie”. Daarnaast zijn ze verplicht informatie te geven aan de Hongaarse autoriteiten over die buitenlandse fondsen. Doen ze dat niet, dan dreigen sancties.

Volgens de commissie is de wet discriminerend en gaat deze in tegen het recht van vereniging en vrij kapitaalverkeer. Ook heeft ze zorgen over de gegevensbescherming van geldschieters. ,,Maatschappelijke organisaties zijn het hart van onze democratie en hun werk moet niet beperkt worden", aldus Timmermans.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het commissiebesluit ,,een sterk signaal dat zo’n aanval op maatschappelijke organisaties onaanvaardbaar is." Amnesty weigert de registratie.

De commissie nam in juni ook al juridische stappen tegen Hongarije, Polen en Tsjechië, omdat ze weigeren asielzoekers over te nemen uit Griekenland en Italië. De EU-landen zijn hiertoe wettelijk verplicht volgens afspraken uit 2015.

Delen

Terug naar boven