r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Voorstel: Athene niet meer op begrotingsstrafbank

woensdag 12 juli 2017, 16:44
gewijzigd
Alexis Tsipras, premier van Griekenland
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Griekenland hoeft niet meer op de strafbank in Brussel vanwege zijn overmatige begrotingstekort. ,,Dit is een symbolisch moment'', zei EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) woensdag in Brussel.

,,Na zoveel jaar van opofferingen door het Griekse volk plukt het land eindelijk de vruchten van haar inspanningen. Griekenland is klaar om de bladzijde van bezuinigingen om te slaan en een nieuw hoofdstuk te openen van groei, investeringen en werkgelegenheid.''

Het land was aan strenge regels gebonden omdat het begrotingstekort als overmatig werd beschouwd. Het tekort bedroeg 15,1 procent in 2009 en is omgezet in 2016 in een overschot van 3,9 procent. Een spectaculaire prestatie, aldus Moscovici. Hij stelt de EU-ministers van Financiën voor de procedure voor buitensporige tekorten voor Griekenland te sluiten. In de EU hebben alleen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk nog een overmatig begrotingstekort.

Volgens commissaris Valdis Dombrovskis (euro) is de aanbeveling ,,een positief teken van financiële stabiliteit en economisch herstel in Griekenland. Ik nodig Griekenland uit op zijn prestaties verder te bouwen en het vertrouwen in de economie verder te versterken."

Dat vertrouwen is belangrijk omdat Griekenland nog altijd in een hulpprogramma tot in 2018 zit. Het doel van die miljardensteun, in ruil voor zware hervormingen en bezuinigingen, is dat investeerders hun geld weer in het land durven te steken. Tegen het einde van het steunprogramma moet samen met de kredietverleners worden besloten hoe de schuldenlast van Griekenland wordt aangepakt.

Delen

Terug naar boven