r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Nieuwbouw op Zuidas als Nederland EU-agentschap binnenhaalt'

dinsdag 11 juli 2017, 16:26
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De regering zal een gloednieuw pand voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan de Amsterdamse Zuidas laten bouwen als Nederland dat EU-agentschap binnenhaalt. Daarnaast wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Dat maakten minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en 'EMA-ambassadeur' Wouter Bos (bestuursvoorzitter VU) dinsdag bekend in Brussel bij de officiële presentatie van de bieding. Het EMA zetelt in Londen, maar moet vanwege het vertrek van de Britten uit de EU verhuizen naar een andere lidstaat. De EU-lidstaten besluiten in november over de toewijzing.

Een twintigtal lidstaten aast op het agentschap. Bos gaat de komende maanden door Europa reizen om andere landen over te halen voor Nederland te stemmen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we de beste locatie hebben.'' Ook Barcelona is volgens hem een goede kandidaat. ,,Moge het beste bod winnen'', aldus de oud-vicepremier. Patiënten mogen echter niet de dupe worden van ,,koehandel'', voegde Schippers daaraan toe.

Het Rijkvastgoedbedrijf kan het duurzame 'Vivaldi-gebouw' van negentien verdiepingen neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Het EMA zal een 'marktconforme' huur moeten betalen, mogelijk met een overgangsperiode. Het pand is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de negenhonderd werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht. Zij en hun partners krijgen persoonlijke hulp aangeboden als Nederland het EMA gaat huisvesten.

Schippers sprak van een ,,zeer complexe operatie'' die al in detail is gepland. Zij beloofde een ,,naadloze'' verhuizing naar het nieuwe gebouw, dat ,,op maat'' is gemaakt voor de behoeften van het agentschap. ,,Het werk van EMA is cruciaal voor de patiëntveiligheid in Europa. De continuïteit mag geen gevaar lopen.''

De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren somde alle voordelen van de locatie op, waaronder de nabijheid van Schiphol en 5000 hotelkamers. ,,Amsterdam heeft veel te bieden.''

Delen

Terug naar boven