r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste kans voor de euro, Amsterdam

datum 20 september 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal kleine zaal
aanwezigen A.W.A. (Arnoud) Boot, A. (Arjo) Klamer, R. (Rens) van Tilburg e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Europa rust op haar lauweren. De economische crisis is voorbij en gestaag trekt de groei in de deelstaten terug aan. Maar schijn bedriegt, want de situatie is in realiteit meer instabiel dan we denken. Het is alsof de ECB met financiële constructies de Europese Unie in een kunstmatige coma houdt. Hoe dan ook, drastische hervormingen zijn noodzakelijk. Maar welke? Hoe kunnen we Europa hervormen om de duurzaamheid van de Euro te garanderen? En wat zijn de plannen voor als de Euro valt? Willen we een gemeenschappelijke munt met Duitsland? Of gaan we naar dynamische munteconomie met behulp van digitale valuta? Het laatste woord over de toekomst van de Euro is nog niet gevallen.

Met in dit programma onder anderen

Arnoud Boot

Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets aan de UvA, voorzitter van de Bankraad and tevens Raadslid van de WRR

Rens van Tilburg

Onderzoeker en publicist, Sustainable Finance Lab/UU en Volkskrant

Martijn Kieft

regisseur VPRO Tegenlicht

Daniël van Schoot

Econoom RaboResearch Global Economics & Markets

Arjo Klamer

Professor in the economy of Art and Culture at Erasmus Universiteit Rotterdam

Maarten Schinkel

Hoofdredacteur NRC Economie

De huidige financiële situatie in Europa is onhoudbaar. Een nieuwe recessie is onvermijdelijk en er ligt geen strategisch plan B klaar. We moeten ons nu voorbereiden. Hoe willen we de duurzaamheid van de Euro veilig stellen?

  • We openen de avond met regisseur Martijn Kieft, over het belang van de Tegenlicht documentaire. Welke stip aan de horizon over de toekomst van de Euro wil hij schetsen?
  • Vervolgens gaan we in gesprek met hoogleraar financiële markten UVA Arnoud Boot over de financiële stand van zaken in Europa. Hoe bedreigend is de situatie in Italië voor de toekomst van de Euro?
  • Na de pauze presenteert Raboresearch econoom Daniël van Schoot vier toekomstscenario’s voor Europa. Wat kunnen we concreet gezien verwachten en waarom?
  • Aan de hand van deze scenario’s zetten we de discussie aan de ronde tafel verder met professor Arjo Klamer, Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoeker Sustainable Finance Lab Rens van Tilburg en econoom Daniël van Schoot. Hoe willen we de toekomst van de Euro vormgeven en waar willen we naartoe werken?

Lees meer

Maar overheden mochten de banken toch niet meer helpen?

Eigenlijk zou het afgelopen moeten zijn met publieke steun voor banken. Maar de nieuwe EU-regels blijken in de praktijk flexibel. Vijf vragen over de bankenunie.

De struikelende reis naar een federale EU

Gaat het weer lopen in Europa? Europese integratie is wel eens omschreven als de menselijke voortbeweging. Het lichaam helt naar voren, en één been schiet voorwaarts om een val te voorkomen. Het zwaartepunt van het lijf verplaatst zich vervolgens, waardoor het andere been te hulp moet komen. Lopen is, in die zin, een gecontroleerde val voorwaarts.

Euro onhoudbaar nu grote tegenstellingen tussen noord en zuid in Europa blijven

De constatering dat de euro niet werkt is buiten het eurogebied algemeen geaccepteerd, zeker onder economen. Binnen het eurogebied heerst het geloof in de euro. Alleen als een Nobelprijswinnaar de boodschap brengt, hebben de media even aandacht. De waarschuwing gaat weinig doen want het gaat nu toch goed?

'De Euro is het probleem van Europa'

Interview Joseph Stiglitz - De Amerikaanse Nobelprijswinnaar en voormalig adviseur van de Griekse regering schreef een somber boek over de euro. Het is óf dramatisch hervormen óf ontmantelen.

Bitcoins stinken niet

Arjo Klamer over zijn initiatief om de Gooische Gulden in te voeren, een pleidooi voor de herwaardering van lokale valuta.


1.

Meer over...

Delen

Terug naar boven