r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Merkel vraagt wereldleiders bij G20 om compromissen

vrijdag 7 juli 2017, 14:16
Angela Merkel
Bron: The Council of the European Union

HAMBURG (ANP) - Bondskanselier Angela Merkel heeft vrijdag de leiders van de G20 in Hamburg gevraagd bereid te zijn compromissen te sluiten. Daar is nog wel een nachtje dooronderhandelen voor nodig, maar dat hoort erbij, zei ze bij de officiële opening van de topconferentie.

Vlak daarvoor had Merkel de leiders, onder wie de Amerikaanse, Chinese, Russische en Franse presidenten én premier Mark Rutte op een rode loper in het Hamburgse Beurs- en Congrescentrum ontvangen. Duitsland is dit jaar voorzitter van de G20 - de negentien rijkste landen plus de Europese Unie. Relschoppers waren er niet in geslaagd de hoge gasten te hinderen op hun weg naar het overleg. President Donald Trump moest wel een eindje omrijden.

Na binnenkomst gingen de leiders op de foto, met Merkel in het midden. Ook Rutte ging op de plaat. Nederland is geen G20-lid maar is door Merkel als gast uitgenodigd. Daarna zetten ze zich aan een werklunch. Ze hadden toen al een sessie achter de rug over terrorisme, waar Rutte en andere gasten niet bij mochten zijn.

Vrijdag en zaterdag worden gevoelige onderwerpen als vrijhandel, het klimaat en migratie besproken. De bedoeling is dat de leiders tot een slotverklaring komen waaruit hun eensgezindheid blijkt. Maar die wordt op de proef gesteld. Zo dreigt Trump zich af te keren van vrije handel in de wereld. Ook moet een oplossing worden gevonden voor Trumps opstelling over klimaatverandering. In juni heeft Washington zich uit het klimaatverdrag teruggetrokken.

Alle ogen zijn ook gericht op Trumps eerste onderonsje met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, om 15.45 uur. De heren schudden elkaar de hand aan het begin van de top.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven