r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Druk op Turkije in zaak Amnesty-directeur

vrijdag 7 juli 2017, 13:15
Mr Recep Tayyip ERDOGAN, Turkish Prime Minister © The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Turkije moet de woensdag opgepakte directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International onmiddellijk vrijlaten. Die oproep deden de twee Turkije-rapporteurs van de Raad van Europa vrijdag.

Europarlementariërs, onder wie Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA), deden dat donderdag ook al. EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) kaartte de kwestie die dag aan in Ankara, maar kreeg naar eigen zeggen geen bevredigende reactie.

Idil Eser, directeur van de mensenrechtenorganisatie in Turkije, werd gearresteerd met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en twee trainers uit Duitsland en Zweden. Zij namen deel aan een training nabij Istanbul van de Nederlandse organisatie HIVOS. Die is zeer bezorgd en roept evenals Amnesty de regeringsleiders op de G20-top in Hamburg druk uit te oefenen op president Erdogan.

Bij de Raad van Europa, die toeziet op democratie en mensenrechten, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Turkije. De organisatie heeft het land onder toezicht gesteld. De rapporteurs noemen de arrestaties een ,,verwoestend signaal''. Amnesty sprak eerder van ,,grotesk machtsmisbruik". Een maand geleden werd de voorzitter van Amnesty in Turkije ook al gearresteerd.

Delen

Terug naar boven