r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

'Regels voor redding bootmigranten hoognodig'

donderdag 6 juli 2017, 15:53
gewijzigd
Grensbewaking © Frontex
Bron: Copyright Frontex

TALINN (ANP) - De gedragscode die Italië opstelt voor hulporganisaties die bootmigranten redden bij Libië moet er snel komen. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen ,,duidelijke regels’’, zeiden ze donderdag in de Estse hoofdstad Talinn. Bereidheid om havens open te stellen om Italië te ontlasten is er niet, tot onvrede van de Italiaanse minister Marco Minniti.

Hulporganisaties worden ervan beschuldigd een soort veerdienst voor de kust van Libië op touw te hebben gezet. Zij zouden hiermee mensensmokkelaars, die steeds wrakkere bootjes met weinig brandstof inzetten, in de kaart spelen. Bij het opstellen van de code moeten wel de organisaties zelf en de Europese Commissie worden betrokken, aldus de ministers.

De bewindslieden verwelkomden het actieplan dat de Europese Commissie dinsdag presenteerde om de migratiestroom via de Middellandse Zee te beteugelen, onder meer door de Libische kustwacht te versterken en Afrikaanse landen te bewegen kansloze asielzoekers terug te nemen. Egypte en Tunesië zouden nauwer moeten worden betrokken bij maritieme reddingsoperaties. De ministers beloofden extra geld in het EU-fonds voor Noord-Afrika te stoppen.

Italië kreeg weliswaar steun toegezegd, maar concrete toezeggingen voor hulp kwamen er nauwelijks. Duitsland en Frankrijk zegden eerder deze week wel toe extra migranten uit Italië over te nemen. Volgens justitieminister Stef Blok doet Nederland op dit vlak al veel. ,,Gewoon meer havens openstellen zal het probleem niet oplossen", liet hij verder optekenen. Volgens Blok kunnen de migranten ook worden afgezet in andere Noord-Afrikaanse landen.

Delen

Terug naar boven