r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Trump begint overleg in Europa

donderdag 6 juli 2017, 10:45
Donald Trump
Bron: flickr/Gage Skidmore

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Trump is op zijn tweede buitenlandse reis donderdag gesprekken begonnen met Europese leiders in Warschau. Hij is ontvangen door de Poolse president Andrzej Duda voorafgaande aan een top met twaalf Centraal- en Oost-Europese leiders.

Zij willen onder meer van Trump weten hoe hij denkt dat ze minder afhankelijk van Russische energie kunnen worden. Trump komt naar verwachting met plannen voor de export van Amerikaans vloeibaar gas naar de regio.

Hij geeft volgens zijn entourage samen met Duda een persconferentie. Daarna houdt hij in Warschau een redevoering bij het monument dat herinnert aan de opstand in de gehavende stad tegen de Duitse bezetters in 1944.

Veel Oost-Europeanen hopen dat Trump in zijn speech de 'trans-Atlantische relaties' bevestigt en dat hij zijn kritiek op de NAVO tempert. Sinds de crisis in Oekraïne in 2014 escaleerde, voelen Baltische staten en Polen zich bedreigd door Rusland.

Na de toespraak gaat Trump naar Hamburg voor een diner in het hotel Atlantic met bondskanselier Angela Merkel. Vrijdag en zaterdag zijn in deze havenstad wereldleiders bijeen voor een top van de G20.

Meer over...

Delen

Terug naar boven