r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerbetoon in Parlement aan Simone Veil

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 4 juli 2017.

De leden brachten hulde aan de oud-Voorzitter van het Europees Parlement, Simone Veil, die vrijdag op 89-jarige leeftijd overleed, tijdens een ceremonie op 4 juli in Straatsburg.

"Met alle energie van een overlevende die de prijs van vrede kent, heeft Simone Veil haar talloze gevechten gestreden, zowel in Frankrijk als in het Europees Parlement. Deze gevechten hebben de rechten van alle burgers verbeterd," zei EP-Voorzitter Antonio Tajani.

"Zij was op de hoogte van de historische taak die zij ondernam, zij begeleidde het jonge parlement in zijn eerste stappen, oriënteerde het in de goede richting en legde de grondslag voor zijn toekomstige evolutie," voegde hij eraan toe.

Simone Veil behoorde tot “de generatie die Europa op haar slechtst in haar geschiedenis meemaakte, maar was in staat om het beste van een door oorlog gebroken lot te maken," zei Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa .Zij was een "uitzonderlijk persoon, de belichaming van onze gedeelde geschiedenis en onze gemeenschappelijke toekomst".

Simone Veil werd in 1927 geboren in een joodse familie in Nice. Zij overleefde de naziconcentratiekampen Auschwitz-Birkenau, Bobrek en Bergen-Belsen.

Als spilfiguur van het naoorlogse feminisme, versterkte zij de vrouwenrechten in Frankrijk als minister van Volksgezondheid van 1974 tot 1979.

Veil werd in 1979 in het Europees Parlement verkozen en werd de eerste Voorzitter van het direct verkozen Europees Parlement en zijn eerste vrouwelijke Voorzitter. Zij was 14 jaar lid en was voorzitter en ondervoorzitter van de liberale en democratische fractie voordat zij in 1993 terugkeerde naar de Franse politiek.

Access to video: Video

Eerbetoon aan Simone Veil: een vrouw van veel eersten

Meer informatie

EP-Voorzitter Tajani tijdens zijn toespraak

Voorzitter van de ALDE-fractie, Guy Verhofstad, tijdens de ceremonie

Productinformatie

REF.: 20170703STO78828

Gecreëerd: 04-07-2017 - 10:11

Bijgewerkt op: 04-07-2017 - 15:02


Delen

Terug naar boven