r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Italië roept ambassadeur Oostenrijk op matje

woensdag 5 juli 2017, 8:35
gewijzigd
Paspoortcontrole © Frontex
Bron: Frontex

ROME (ANP/RTR) - Italië heeft dinsdag de ambassadeur van Oostenrijk op het matje geroepen. De stap volgt op de aankondiging van Oostenrijk grenscontroles tussen beide landen in te voeren, aldus het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oostenrijk heeft vier gepantserde voertuigen in de buurt van zijn grens met Italië gestationeerd om migranten tegen te houden en zal waarschijnlijk ,,heel snel'' met controles beginnen bij een belangrijke grensovergang, zeiden functionarissen van het Oostenrijkse ministerie van Defensie dinsdag. De geplande controles omvatten ook de drukke Brennerpas, een stap waartegen Italië eerder al waarschuwde omdat dit tegen EU-regels voor vrij verkeer ingaat.

,,Ik verwacht dat de grenscontroles snel worden ingevoerd'', zei minister van Defensie Peter Doskozil dinsdag tegen de krant Kronenzeitung. Doskozil's woordvoerder zei later dat er geen concreet tijdschema voor de nieuwe controles is. ,,Maar we zien hoe de situatie in Italië acuut wordt.''

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti zei verrast te zijn door de aankondiging van Oostenrijk. ,,Dit is een ongerechtvaardigd en ongekend initiatief dat, indien niet onmiddellijk gecorrigeerd, onvermijdelijk consequenties zal hebben voor de veiligheidssamenwerking tussen de buurlanden'', zei Minniti in een verklaring.

Zowel Italië als Oostenrijk is lid van de Schengen-zone van open grenzen, maar het vrije verkeer is in gevaar door de herinvoering van controles bij meerdere grenzen sinds het aantal migranten sinds 2015/16 aanzienlijk is toegenomen.

Italië heeft dit jaar al meer dan 80.000 migranten ontvangen, van wie de meesten met een boot vanuit Afrika zijn gekomen. Italië is daarmee het land waar de meeste vluchtelingen aankomen.

Delen

Terug naar boven