r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Recordboete machtsmisbruik Google 2,42 miljard

dinsdag 27 juni 2017, 12:56
gewijzigd
Binnenkant van een kantoorgebouw met daarin mensen die rondlopen en pauze houden

BRUSSEL (ANP) - Google moet 2,42 miljard euro betalen als straf voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp bedroeg 1,1 miljard euro, voor het bedrijf Intel.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelt de commissie na zeven jaar onderzoek. Internetgebruikers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) sommeert Google zijn ,,illegale praktijken binnen negentig dagen te beëindigen en bovendien zijn rivalen gelijk te behandelen", zei ze op een persconferentie in Brussel. Anders wordt het bedrijf daar elke dag dat het er niet aan voldoet ook nog voor beboet.

In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. Volgens de commissie is de marktpositie van Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte, dat zijn de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het bedrijf misbruikt die positie om in al die landen Google Shopping ,,prominent” te tonen. In Nederland is dat sinds mei 2011 het geval, maar in Duitsland en Groot-Brittannië begon dat al in januari 2008, aldus Vestager.

Brussel onderzoekt nog andere praktijken van Google die mogelijk tegen de EU-regels zijn. Die draaien rond advertenties en oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Google zou fabrikanten en operatoren ertoe verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, zoals GooglePlay en Google Chrome.

De Europese consumentenkoepel BEUC noemt Vestagers besluit ,,een doorbraak.” ,,De commissie bevestigt dat consumenten niet te zien krijgen wat het meest relevant is voor hen maar wat het beste is voor Google."

Europarlementariër Esther de Lange (CDA): ,,Google ondermijnt het functioneren van de vrije markt op het internet. Deze zaak is van cruciaal belang voor de vorming van een eerlijke digitale economie."

Terug naar boven