r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mark Rutte even ‘premier’ van Luxemburg

vrijdag 23 juni 2017, 17:36
Euro Summit
Bron: The Council

BRUSSEL (ANP) - Het was ,,een grote eer en plezierig" om te doen. Premier Mark Rutte was vrijdag even premier van Luxemburg en dat ,,voelde goed" zei hij na afloop van de EU-top in Brussel. Daar verving hij zijn, eveneens liberale, ambtsgenoot Xavier Bettel. Eind 2014 deed Bettel hetzelfde voor Rutte, die toen de EU-top moest missen vanwege een politieke crisis in Den Haag.

Bettel had een leukere reden om zich af te melden, iets wat eigenlijk nooit gebeurt bij de bijeenkomsten van de regeringleiders en presidenten. Hij moest aanwezig zijn bij de officiële ceremonie op de nationale feestdag van het groothertogdom.

Rutte en Bettel hadden van tevoren de belangrijke punten voor Luxemburg doorgenomen. ,,Ik heb geprobeerd die recht te doen", aldus Rutte.

Toen de Luxemburger Rutte verving in 2014, was het de eerste keer in de zestigjarige geschiedenis dat een Nederlandse minister-president op een Europese top afwezig was. Na afloop zei Bettel stralend: ,,Vandaag vertegenwoordigde ik ruim 16 miljoen Nederlanders. En 500.000 Luxemburgers.''

Delen

Terug naar boven