r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May stuurt geen EU-burgers weg

donderdag 22 juni 2017, 23:39
Theresa May
Bron: The Council of the European Union

EU-TOP/BREXIT

BRUSSEL (ANP) - EU-burgers die vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen, krijgen een verblijfsstatus na het Britse vertrek uit de EU. Premier Theresa May wil deze ruim 3 miljoen mensen ,,prioriteit en zoveel mogelijk zekerheid'' geven tijdens de brexit-onderhandelingen, zo heeft ze donderdag voorgesteld aan haar 27 EU-collega’s tijdens de top in Brussel. Zij sprak van een ,,eerlijk aanbod".

May wil niemand wegsturen, en wil ook niet dat families uit elkaar vallen. Deze EU-burgers krijgen dezelfde toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, uitkeringen en pensioen als Britten, ook na de brexit. Omgekeerd zou dat ook moeten gelden voor de ruim 1 miljoen Britten die op het Europese vasteland wonen.

Sinds wanneer iemand precies in het Verenigd Koninkrijk moet wonen om een status te krijgen, moet volgens het voorstel nog worden bepaald. Dat zou ergens tussen maart 2012 en maart 2014 (vijf jaar voor de datum van de brexit) moeten zijn.

Mensen die de vijf jaar dan niet hebben gehaald worden echter ,,coulant'' behandeld en krijgen de mogelijkheid om die periode vol te maken. Zij komen dan in aanmerking om alsnog dezelfde verblijfsstatus en de daarbij behorende rechten verkrijgen. Daarbij geldt een 'coulanceperiode' van waarschijnlijk twee jaar.

,,Niemand wordt aan de rand van een klif gezet'', aldus een Britse diplomaat. May belooft een ,,gestroomlijnd'' digitaal registratiesysteem, waarmee iedereen op een makkelijke manier uit de voeten zou kunnen. Details daarover volgen volgende week.

De brexitonderhandelingen begonnen afgelopen maandag. Beide partijen willen de rechten van burgers als eerste regelen. De EU gaat nu beoordelen of het voorstel aanvaardbaar is. Een belangrijk punt voor Europa is dat het Europees Hof van Justitie zeggenschap houdt als het gaat over bestaande rechten, maar May zou dat juist willen neerleggen bij Britse rechters.

In het Verenigd Koninkrijk wonen ongeveer 100.000 Nederlanders.

Delen

Terug naar boven