r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Strijd om Londense EU-agentschappen barst los

dinsdag 20 juni 2017, 17:24

LUXEMBURG (ANP) - De twee EU-agentschappen in Londen moeten verhuisd en operationeel zijn op de dag dat de Britten geen EU-lid meer zijn. Dat hebben de 27 EU-ministers van Europese Zaken dinsdag in Luxemburg bepaald. Nederland aast zowel op het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) als de Europese Bankautoriteit (EBA).

De lidstaten kunnen tot eind juli formeel hun bieding voor de agentschappen inleveren, bepaalden de ministers. De procedure wordt naar verwachting later deze week door de EU-leiders op een top in Brussel goedgekeurd. Daarmee is de strijd om de prestigieuze organisaties losgebarsten.

De demissionaire regering ziet Amsterdam als een goede plek voor het EMA en de EBA, samen goed voor meer dan duizend arbeidsplaatsen. Maar er zijn veel kapers op de kust.

Het binnenhalen van beide prooien door een land lijkt onmogelijk omdat geografische spreiding een criterium is. Goede infrastructuur, toegang tot de arbeidsmarkt voor gezinsleden en scholen tellen ook mee. De definitieve beslissing valt op de EU-top van eind oktober.

Delen

Terug naar boven