r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel eist melding belastingconstructies

dinsdag 20 juni 2017, 15:52
gewijzigd
Pierre Moscovici
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie voert de strijd tegen belastingontwijking op. Belastingadviseurs en andere tussenpersonen die fiscale constructies via het buitenland voor hun klanten opzetten, worden verplicht die constructies te melden bij hun nationale belastingdienst.

Dat staat in een voorstel dat EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) volgens ingewijden woensdag presenteert. De informatie wordt via een centrale databank uitgewisseld tussen de lidstaten.

Met de meldingsplicht mikt de Commissie op alle mogelijke tussenpersonen, zoals accountants, advocaten, consulenten of bankiers. Wanneer de tussenpersoon gebonden is aan beroepsgeheim, of niet in de EU is gevestigd, dan geldt de meldingsplicht voor de belastingplichtige zelf.

De maatregel wordt voorgesteld naar aanleiding van de onthullingen over offshoreconstructies en andere belastingpraktijken van bedrijven en personen in de Panama Papers en de Bahama Leaks. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal bestaat al een meldingsplicht voor nieuwe belastingconstructies.

De 28 lidstaten moeten de richtlijn goedkeuren. Daarvoor is unanimiteit nodig.

Terug naar boven