r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU-sancties tegen Krim jaar verlengd

maandag 19 juni 2017, 10:22
Oekraïne en Europese Unie vlaggen
Bron: European Commission

LUXEMBURG (ANP) - De economische sancties van de Europese Unie tegen het Oekraïense schiereiland de Krim blijven van kracht. De 28 lidstaten verlengden de strafmaatregelen vanwege de inlijving door Rusland maandag met een jaar.

Europese bedrijven mogen geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren. Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd.

Ook op het gebied van transport en telecommunicatie gelden beperkingen. Verder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee, behoudens noodgevallen.

Minister Bert Koenders noemde het ,,belangrijk'' deze sancties te verlengen. ,,Deze verlenging heeft de volledige Nederlandse steun. De Krim mag niet vergeten worden.”

Tegen Rusland heeft de EU ook sancties lopen vanwege de illegale annexatie en de agressie in het oosten van Oekraïne. Die worden naar verwachting binnenkort met zes maanden verlengd. Het vredesakkoord van Minsk wordt nog altijd niet nageleefd.

Delen

Terug naar boven