r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU stemt in met Duits kernafvalfonds

vrijdag 16 juni 2017, 12:25

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de Duitse overheidsplannen om een miljardenpotje op te tuigen voor het verwerken van kernafval. Kernenergiebedrijven storten ruim 24 miljard euro in het fonds.

Brussel moest toestemming geven voor de deal, omdat het overheidsfonds in strijd zou kunnen zijn met de EU-regels tegen staatssteun aan bedrijven. Volgens de Europese Commissie zijn de maatregelen echter proportioneel en daarom toegestaan.

Duitsland heeft na de kernramp in Fukushima besloten al zijn kerncentrales uiterlijk in 2022 te sluiten. Met het fonds haalt de overheid de verantwoordelijkheid voor het kernafval bij de energiebedrijven weg, al draaien die met de miljardenstortingen wel op voor de kosten.

De nieuwe aanpak moet zorgen voor meer duidelijkheid over hoe moet worden omgegaan met de hoge kosten voor de opslag van nucleair afval. Dat betekent ook dat er minder zorgen zijn voor investeerders van de vier grote Duitse energiemaatschappijen E.ON, RWE, EnBW and Vattenfall.

Delen

Terug naar boven