r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem woest op Tsjechië over 'e-btw'

vrijdag 16 juni 2017, 14:17
gewijzigd
Jeroen Dijsselbloem met zijn armen over elkaar
Bron: The Council of the European Union

LUXEMBURG (ANP) - Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is woedend op zijn collega’s uit Tsjechië en Frankrijk. Hij beschuldigt ze ervan ,,spelletjes te spelen” waardoor Nederland de btw op digitale publicaties voorlopig niet kan verlagen.

,,Ik heb ze allebei de wind van voren gegeven”, zei Dijsselbloem na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën vrijdag in Luxemburg. Daar lag een wetsvoorstel op tafel over de gelijkstelling van btw op e-boeken, - tijdschriften en -kranten aan geprinte publicaties. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent. Die wil Dijsselbloem liefst ,,zo snel mogelijk" invoeren. Voor goedkeuring van het voorstel van de Europese Commissie is echter unanimiteit nodig.

Maar vrijdag blokkeerde de Tsjechische minister Ivan Pilny het voorstel onverwacht. Dat gebeurde omdat de nieuwe Franse regering ineens een stokje stak voor een proefproject dat Tsjechië in eigen land wil invoeren om btw-fraude te bestrijden. ,,We hebben heel lang over de btw op digitale publicaties gesproken, er was overeenstemming over, en dan gaat zo’n Tsjech dat blokkeren omdat hij geen groen licht heeft op een ander btw-dossier", aldus de ontstemde Dijsselbloem.

De Tsjechische minister Ivan Pilny zou het voorstel van de Europese Commissie blokkeren uit wraak. Frankrijk hield vrijdagmorgen een ander btw-voorstel tegen waar Tsjechië belang bij heeft. Dijsselbloem sprak beide collega's aan op hun gedrag.

De PvdA-er haalde tijdens de vergadering al hard uit. ,,Ik ben een geduldig man maar mijn geduld raakt op. Ik zie u lachen, mijn beste Tsjechische collega, maar dit is niet om te lachen. Ik ben geërgerd. Ik wil mijn tijd niet verspillen. De manier waarop over redelijke voorstellen wordt gediscussieerd is niet redelijk. Ik vind het verontrustend."

Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap het eerste halfjaar van 2016 spande Dijsselbloem zich in voor het Tsjechische proefproject. ,,Dat werk lijkt nu helemaal voor niets. Maar dit spelletje kunnen we allemaal spelen. Als de Tsjechen hun blokkade niet afhalen van de btw op e-publicaties, dan steunt Nederland die proef ook niet meer."

Dijsselbloem wil de btw-verlaging ,,zo snel mogelijk" invoeren, zei hij in maart. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent voor digitale boeken, kranten en tijdschriften. Het Europees Parlement stemde op 1 juni voor het gelijkstellen van het btw-tarief op e-media aan dat voor traditioneel drukwerk.

Meer over...

Delen

Terug naar boven