r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijksma: compenseer IPCC na vertrek VS

vrijdag 16 juni 2017, 8:03
Windmolens
Bron: © European Union, 20??

DEN HAAG (ANP) - Nederland roept Europese landen op het financiële gat te vullen bij het klimaatpanel IPCC na de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs en verdubbelt zelf de bijdrage. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vrijdag gezegd in de Volkskrant.

De Nederlandse bijdrage voor dit jaar en komend jaar wordt verdubbeld tot 100.000 euro. Daar komt nog 50.000 euro bij voor een zogeheten 1,5-gradenstudie met scenario's om de opwarming van de aarde te beperken. Het gaat niet om grote bedragen, maar Nederland wil een signaal afgeven. Met een bijdrage van 1,8 miljoen euro waren de VS de grootste donor.

,,Het is veel sterker wanneer niet alleen Nederland maar heel veel Europese landen en wellicht ook andere landen wereldwijd dat gat gaan vullen. Want daarmee toon je gemeenschappelijk leiderschap en laat je zien wat het ons waard is'', aldus Dijksma op NPO Radio 1.

De rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) vormen de basis voor het klimaatakkoord van Parijs. Dijksma noemt het IPCC ,,de motor'' achter de uitvoering van het klimaatverdrag. ,,Dus het is heel belangrijk dat het gewoon zijn werk kan blijven doen'', aldus de staatssecretaris.

Zij wijst er ook op dat de Amerikaanse terugtrekking grote gevolgen heeft voor het VN-klimaatfonds voor arme landen om zich aan te passen aan gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. ,,Daar is 100 miljard dollar in totaal wereldwijd toegezegd. En als de VS weglopen dan gaat dat natuurlijk een enorme klap betekenen.'' Volgens Dijksma zijn dat bedragen die niet zomaar vanuit Europa gecompenseerd kunnen worden.

Delen

Terug naar boven