r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Spiegelpaleis Europa, Amsterdam

De Amsterdamse gemeente presenteert een slagzin op het Museumplein
wikipedia/Georges Jansoone
datum 11 september 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen J.TH. (Joep) Leerssen e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Hoorcollege

Het Oostelijke Middellandse Zeegebied is het centrum van de wereld wanneer de Grieken zich als huizenbouwers afzetten tegen de nomadische barbaren. Belangrijke verhalen die nog steeds onderdeel uitmaken van de Europese identiteit ontstaan in deze tijd. Over de overmoedige Daedalus en zijn zoon Icarus en over Odysseus die na de Trojaanse oorlog nog jaren rondzwierf.

Bestaat er zoiets als een Europese identiteit? Deelt een Oostenrijker iets met een Belg dat ze niet met een Cubaan of een Canadees gemeen hebben? Europa bestaat, maar misschien vooral als beeldvorming. En dat zelfbeeld dat wij Europeanen met ons meedragen is vaag, divers en veranderlijk.

In deze collegereeks graaft Joep Leerssen in de culturele geschiedenis van Europa - op zoek naar de elementen die samen dat caleidoscopische, tegenstrijdige, vage zelfbeeld uitmaken. Hoewel dat Europese zelfbeeld door de tijd sterk verandert, verdwijnen oude beelden niet volledig: nieuwe beelden ontstaan maar oude blijven actief.

Sterk veranderlijk is wat in de verschillende historische perioden als geografische kern van Europa werd gezien. Dat verschuift van het Oostelijke Middellandse Zeegebied, naar Rome, Parijs en nu Londen. Ook wie er niét bij Europa hoort, verandert. Eerst waren de barbaren de tegenpool, later islamieten en nog later Amerikanen.

Er zijn ook elementen die blijven. Leerssen verkent die in anekdotische uitweidingen over types/thema’s zoals “de jager”, de femme fatale, de bohemien, Kuifje en Tom Poes, achthoekige kerken en de auteursfilm.

Een collegereeks met Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en een internationaal toonaangevend literatuur- en cultuurhistoricus. Voor zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van imagologie (studie van de beeldvorming) en de Europese Studies kreeg hij in 2008 de Spinozapremie en werd hij in 2010 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen benoemd tot Akademiehoogleraar.

11 september: De Griekse bakermat van Europa

16 oktober: Het voortleven van Rome en de hoge Middeleeuwen

13 november: Glorie en zondeval én crisis

11 december: Euro-cool en de actualiteit

De colleges zijn ingedeeld in acht hoofdstukken, verdeeld over vier avonden. >>Klik hier voor een Passe partout (va.) € 32,50.

Organisatie: Home Academy i.s.m. Rode Hoed


Delen

Inhoud

1.

De Rode Hoed

Dit cultureel debatcentrum organiseert zelf debatten, symposia, lezingen en muzikale programma's voor een breed publiek, maar ook andere organisaties zijn regelmatig in de Rode Hoed te vinden. De bedoeling is mensen uit de samenleving te inspireren, te informeren en te helpen een mening te vormen. Het centrum is ook beschikbaar voor zowel zakelijke als feestelijke bijeenkomsten.

De Rode Hoed is gevestigd in de Oosterhuiszaal aan de Keizersgracht in Amsterdam. Dit prachtige historische pand is een voormalige Remonstrantse schuilkerk en tevens de grootste bewaard gebleven schuilkerk in Nederland. De Rode Hoed is lid van de Vereniging Nederlandse Debatcentra (NVD).

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven