r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geld en schuldverlichting voor Athene

donderdag 15 juni 2017, 21:02

LUXEMBURG (ANP) - De Griekse regering kan op korte termijn 8,5 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM tegemoet zien om volgende maand schulden af te lossen. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) donderdag in Luxemburg overeengekomen.

De eurogroep keurde de nieuwe uitbetaling goed nadat de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, deelname van het IMF aan het Griekse steunprogramma had beloofd, onder voorwaarde van toekomstige schuldverlichting voor de Grieken. Het IMF meent dat de schuld onhoudbaar is.

Financiële deelname van het IMF aan het lopende, derde steunprogramma voor Griekenland is altijd een wens van Duitsland en Nederland geweest. In de eerdere twee programma's zat het IMF er wel bij, nu helpt het fonds alleen met technische zaken. Lagarde overweegt nu een bedrag van twee miljard dollar (circa 1,8 miljard euro) opzij te zetten, maar dat geld wil het IMF pas uitkeren als Griekenland, de EU en het IMF concreet hebben vastgelegd hoe die schuld moet worden geherstructureerd.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei na afloop dat ,,een belangrijke stap vooruit is gezet". ,,We gaan nu het laatste jaar van het programma in. We gaan een exit-strategie voorbereiden zodat Griekenland volgend jaar weer op eigen benen kan staan." Het land moet dan zijn huishoudboekje op orde hebben en genoeg vertrouwen bij de investeerders hebben om tegen normale tarieven op de financiële markten te kunnen lenen.

In het derde steunprogramma, dat in de zomer van 2015 begon en in de tweede helft van 2018 afloopt, is maximaal 86 miljard euro aan gunstige leningen voor Griekenland beschikbaar. Naar verwachting wordt dit bij lange na niet gehaald.

Delen

Terug naar boven