r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Ruim miljoen handtekeningen tegen glyfosaat

donderdag 15 juni 2017, 16:59
gewijzigd
Man in wit pak bekijkt maiskolf
Bron: © European Union

BRUSSEL (ANP) - BRUSSEL (ANP) - Ruim een miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. Dat gebeurde in minder dan vijf maanden, sneller dan ooit. Greenpeace, een van de initiatiefnemers, heeft dat donderdag gemeld.

De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel in behandeling nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal 1 miljoen steunbetuigingen zijn. Er volgt nog wel een controle.

Tegen glyfosaat, onder meer bekend van het bestrijdingsmiddel Rondup van chemiereus Monsanto, is veel protest vanwege de risico's voor gezondheid en milieu. De Europese Commissie is van zins de vergunning met tien jaar te verlengen, aldus Greenpeace. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) zei onlangs dat er geen wetenschappelijke argumenten zijn om dat niet te doen.

De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, maar de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA en het agentschap voor Chemische Stoffen ECHA concludeerden dat dat niet zo is. Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

De Europese Commissie besloot vorig jaar zomer tot een tijdelijke verlenging van de vergunning voor glyfosaat omdat experts van de lidstaten het niet eens konden worden over een verbod. Die buigen zich naar verwachting volgende maand over een nieuwe verlenging. De vergunning verloopt eind dit jaar, dus dan moet er een besluit liggen.

,,Onze politici moeten luid en duidelijk horen dat ze burgers en het milieu moeten beschermen door deze gevaarlijk onkruiddoder te verbieden’’, aldus David Schwartz, coördinator van het burgerinitiatief. Een coalitie van meer dan honderd organisaties in Europa staat achter de ‘StopGlyphosate’-actie, waaronder Milieudefensie en foodwatch.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven