r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Afschaffing van de roamingtarieven in de EU: gezamenlijke verklaring van de drie EU-instellingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 14 juni 2017.

Met ingang van morgen, 15 juni 2017, worden er in de Europese Unie geen roamingtarieven meer gehanteerd. Dit is de gezamenlijke verklaring van de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, de premier van Malta, Joseph Muscat (namens het Maltese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie) en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker:

"Het doel van de Europese Unie is mensen bij elkaar brengen en hun leven gemakkelijker maken. De afschaffing van de roamingtarieven is een echt Europees succesverhaal.

Vanaf nu kunnen burgers op reis in de EU met hun mobiele toestellen bellen, sms'en en internet gebruiken tegen dezelfde prijs als in hun eigen land. De afschaffing van de roamingtarieven is een van de grootste en meest tastbare successen van de EU.

De afgelopen tien jaar hebben onze instellingen er alles aan gedaan om dit economische euvel weg te werken. Of het nu op vakantie, voor het werk, om te studeren of gewoon voor een dagje uit was: elke keer dat Europese burgers in de EU een grens overstaken, moesten zij zich zorgen maken over het gebruik van hun mobiele telefoon en over hoge telefoonrekeningen door roamingtarieven. Morgen komt er een einde aan die roamingtarieven. Op reis in de EU kunt u mobiele toestellen dan tegen dezelfde prijs als in uw eigen land gebruiken.

Er is een lang aan gewerkt en er zijn veel partijen bij betrokken geweest. Door nauw samen te werken, is de Europese Unie tot een concreet, positief resultaat voor de Europese burgers gekomen. Wij zijn er trots op dat de EU een einde aan de zeer hoge roamingprijzen heeft gemaakt en zijn degenen dankbaar die met de nodige vastberadenheid alle uitdagingen zijn aangegaan en dit doel hebben nagestreefd.

De EU is er niet alleen in geslaagd de roamingtarieven af te schaffen, maar heeft ook het juiste evenwicht gevonden: binnenlandse mobiele bundels moesten concurrerend en aantrekkelijk blijven en dat is gelukt. De aanbieders hebben twee jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op het einde van de roamingtarieven, en wij hebben er vertrouwen in dat zij de mogelijkheden van de nieuwe voorschriften aangrijpen om ervoor te zorgen dat hun klanten daarvan profiteren.

De afschaffing van de roamingtarieven is een hoeksteen van de digitale eengemaakte EU-markt. Het is een nieuwe stap in de richting van een verenigde en duurzame Europese digitale maatschappij die toegankelijk is voor al onze burgers."

Meer informatie

Veelgestelde vragen met antwoorden

Algemene factsheet over de afschaffing van de roamingtarieven

Gedetailleerde factsheet: Hoe gaat dat in zijn werk?

STATEMENT/17/1590

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Delen

Terug naar boven