r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel wil clearinghuizen onder EU-toezicht

dinsdag 13 juni 2017, 15:47
Visit of Valdis Dombrovskis, Vice-President of the EC, to the United Kingdom
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de clearinghuizen, de afhandelaars van effectentransacties, onder toezicht van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) komen. Clearinghuizen die zo groot zijn dat ze een risico vormen voor het financiële systeem in de EU moeten in de EU gevestigd zijn, vindt Brussel.

De commissie richt zich hierbij vooral op Londen, veruit de grootste clearingmarkt in euro's in de EU. EU-commissaris Valdis Dombrovskis (kapitaalmarktunie): ,,De voortdurende veiligheid en stabiliteit van ons financieel systeem is topprioriteit. Nu we worden geconfronteerd met het vertrek uit de EU van het grootste financiële centrum in de EU, moeten we onze regels aanpassen.”

Clearinghuizen dienen als buffer tussen verkopers en kopers van aandelen, obligaties en derivaten. Ze garanderen de betaling of levering van stukken als de koper of verkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De marktpartijen zijn verplicht een onderpand te storten bij de clearinghuizen, waar miljarden omgaan.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven