r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gebouw Europees Parlement moet op de schop

maandag 12 juni 2017, 15:28
gewijzigd
Paul Henri Spaak-gebouw

BRUSSEL (ANP) - Het hoofdgebouw van het Europees Parlement in Brussel is in 2019 aan het einde van zijn levensduur en wordt mogelijk gesloopt. Er is sprake van ,,verkrotting’’, constructiefouten, lekkages en problemen met de verwarming, staat in officiële documenten.

De bouw van het Paul-Henri Spaak-gebouw werd in 1993 afgerond en bevat 600 kantoren, horeca en enkele grote vergaderruimten. Er worden grote aantallen bezoekers ontvangen. De faciliteiten worden met de week minder geschikt voor een modern parlement en de belasting voor het milieu ,,kan niet langer worden gerechtvaardigd'', zo is te lezen.

De ambtelijke leiding van het parlement geeft de voorkeur aan nieuwbouw, wat rond de 300 miljoen euro zou kosten met het prijspeil van 2015, meldde de nieuwssite Politico. Renovatie kan voor zo’n 30 miljoen. De kwestie staat maandagavond in Straatsburg op de agenda bij de politieke leiders van het parlement, maar een besluit wordt pas later dit jaar verwacht.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange wil dat eerst alle analyses en opties op tafel komen. Veiligheid voor alles, maar niet meteen voor de duurste oplossing gaan, twitterde ze.

Olaf Stuger (PVV) heeft ,,met verbazing kennis genomen'' van de berichtgeving over de ,,krakende kantoorkolos''. Uit het rapport blijkt volgens hem dat ,,kantoortorens als dominostenen om kunnen vallen''. ,,Als Brusselse bureaucraten niet eens een fatsoenlijk gebouw kunnen neerzetten waar ze met hun neus bovenop zitten, hoe kunnen ze dan denken heel Europa te besturen.''

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren zei nieuwbouw ,,onacceptabele geldverspilling’’ te vinden.

Delen

Terug naar boven