r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Partij van Macron op weg naar meerderheid in parlement

zondag 11 juni 2017, 20:40
Emmanuel Macron
Bron: European Commission

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron krijgt naar alle waarschijnlijkheid een groot mandaat in het parlement. Zijn partij La République En Marche (LRM) kan volgens de exitpolls rekenen op een ruime meerderheid in de Assemblée Nationale. Hoe groot die zal zijn, wordt pas over een week bekend na de tweede stemronde. Met steun van bondgenoten komt de LRM mogelijk uit op meer dan 400 van de 577 zetels.

Volgens twee opiniepeilers kreeg de LRM zondag in de eerste ronde ongeveer 32 procent van de stemmen. In het onderzoek van Elabe zou dat goed zijn voor 415 tot 445 afgevaardigden. Kantar Sofres hield het op 400 tot 445. Alles wijst erop dat de sociaal-liberaal Macron van de kiezers alle medewerking krijgt om zijn hervormingsplannen uit te voeren.

Minpunt was de lage opkomst zondag. Volgens de eerste prognoses heeft maar één op de twee Fransen gebruik gemaakt van zijn democratisch recht, een historisch dieptepunt. Niettemin dient zich in het parlement een ware aardverschuiving aan. De traditionele regeringspartijen kregen zondag harde klappen. De Republikeinen eindigden als tweede met circa 21,5 procent. De Socialistische Partij van Macron's voorganger François Hollande viel volgens de peilingen terug naar een schamele 13 procent, nog achter het linkse 'La France insoumise'.

In de meeste van de 577 kiesdistricten wordt de gedeputeerde over een week bekend. In de tweede ronde van komende zondag doen de kandidaten die nu minder dan 12,5 procent van de geregistreerde kiezers achter zich kregen niet meer mee. De kandidaat die dan in het district de meeste stemmen krijgt wordt parlementariër.

Delen

Terug naar boven