r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA-Europarlementariër Schreijer-Pierik laat uitgaven toch controleren

vrijdag 9 juni 2017, 18:55
gewijzigd
Annie Schreijer-Pierik
Bron: Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik onderwerpt zich toch aan de partijregels over het verantwoorden van de onkostenvergoeding die ze van het parlement krijgt. Dat doet ze vanaf 1 juli, belooft ze. Schreijer zei eerder geen trek te hebben in dat ,,bonnetjesgedoe’’, maar laat haar uitgaven voortaan controleren door een accountant, net als haar vier CDA-collega’s in het EU-parlement.

Zo'n controle van de maandelijkse onkostentoelage van 4300 euro is volgens de parlementsregels niet verplicht, maar onder meer het CDA vraagt dat uit oogpunt van ,,maximale openheid’’ wel. Een deel van het parlement wil ook meer publieke verantwoording. ,,Om die reden zal Schreijer zich dan ook aansluiten bij de interne CDA-regels'', stelt de partij vrijdag in een verklaring.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom is blij dat Schreijer heeft besloten transparant te zijn. Zij benadrukt geen twijfels te hebben ,,bij de oprechtheid van onze Annie’’.

SGP’er Bas Belder weigert publiekelijk verantwoording af te leggen. ,,Ook aan mijn partijbestuur", zei hij vorige week tegen het Nederlands Dagblad. Het partijbestuur had met hem in 2004 afgesproken dat hij het accountantsrapport jaarlijks zou opsturen, maar dat is alleen in de eerste jaren gebeurd. Het bestuur zei tien dagen geleden ,,op enige termijn’’ met Belder om tafel te gaan zitten om de afspraak te ,,reactiveren’’.

De NOS bevroeg onlangs alle 26 Nederlandse Europarlementariërs over hun onkostenvergoeding. Zeventien van hen werkten mee. De PVV en SGP gaven geen antwoord en de VVD zei zich aan de regels te houden, maar wilde geen specificatie geven. De ChristenUnie, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en de SP toonden zich transparanter. De Partij voor de Dieren liet weten terug te storten wat overblijft.

Terug naar boven