r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel wil gaspijplijn met Moskou bespreken

vrijdag 9 juni 2017, 14:01
Kremlin (foto Meghas)
Bron: Meghas - WikiMedia

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil met Rusland overleggen over de geplande verdubbeling van de Nord Stream-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Het gesprek is nodig om ervoor te zorgen dat er geen juridische problemen ontstaan als de pijplijn wordt aangelegd. Brussel heeft vrijdag besloten daarvoor toestemming te vragen aan de EU-landen.

Het omstreden project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. De capaciteit van de bestaande pijpleiding zou met 55 miljard kubieke meter gas per jaar worden vergroot en 26 miljoen Europese huishoudens van gas voorzien.

Het Europese energiebeleid is erop gericht afhankelijkheid van andere landen niet te vergroten. Het project draagt daarom niet bij aan de voorwaarden van een Europese energie-unie, aldus de Europese Commissie. Die vraagt om een ,,juridisch vacuüm'' te voorkomen nu om een mandaat van de lidstaten. Duitsland is voorstander van Nord Stream II, maar onder meer Oost-Europese landen hebben bezwaren. Ook EU-president Donald Tusk is ertegen.

De aanleg kost zo'n 9,5 miljard euro en zou in 2019 klaar moeten zijn.

Delen

Terug naar boven