r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe EU-strategie voor ontwikkelingshulp

woensdag 7 juni 2017, 11:58
Humanitaire hulp van de EU - vrachtwagen met hulpgoederen
Bron: Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - Veiligheid, migratie en klimaat tellen voortaan mee bij afwegingen of landen Europese ontwikkelingshulp krijgen. De Europese instellingen en de 28 EU-lidstaten gaven woensdag officieel hun goedkeuring aan een ,,blauwdruk’’ voor de toekomst van de ontwikkelingshulp.

De afspraak is nauwer samen te werken om armoede uit te bannen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. De EU en haar lidstaten zijn wereldwijd de grootste donor: vorig jaar werd ruim 75 miljard euro uitgegeven.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) stemde vorige week tegen de strategie. Zij voerde onder meer aan dat vorig jaar ruim 14 procent van het ontwikkelingsbudget van de lidstaten werd besteed aan asielzoekerscentra in de EU. De allerarmste landen ontvingen volgens haar minder en regio’s bij een migratieroute richting de EU juist meer. ,,Geld dat wordt gebruikt voor migratiemanagement en detentiecentra gaat ten koste van projecten die ongelijkheid tegengaan. De nieuwe strategie legitimeert deze trend en daar wens ik niet aan mee te doen.’’

Delen

Terug naar boven