r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Klimaatbesluit' VS schokt Europarlementariërs

donderdag 1 juni 2017, 8:45
gewijzigd
Trump
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De vermoedelijke terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zorgt voor alarmerende reacties bij Nederlandse Europarlementariërs. Hoewel het besluit nog niet officieel is, wordt er ook in Brussel van uitgegaan dat de Amerikanen hun medewerking gaan opzeggen.

,,Verbijsterend’’, schrijft GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. ,,Helaas blijft na lang wikken en wegen Trump een klimaatontkenner.” Gerben Jan Gerbrandy‏ (D66): President Donald Trump zet zichzelf op de eerste plek en het Amerikaanse volk op de tweede.

,,Ongelofelijk'', twitterde Peter van Dalen‏ (Christenunie). ,,Trump maakt deze dag een diepzwarte dag.’’ Marietje Schaake (D66): ,,Meer slecht nieuws uit het Witte Huis.’’ Annie Schreijer-Pierik (CDA): ,,Jammer. Het gaat hier wel over de toekomst van de aarde.''

Eickhout ziet in de keuze van Trump reden voor Europa een tandje bij te zetten. ,,Binnenkort zullen de lidstaten hun doelen vast gaan stellen om CO2-uitstoot te verminderen, maar vooralsnog trappen die op de rem en zoeken zij vooral achterdeurtjes om niet te hoeven voldoen aan de gemaakte afspraken in Parijs.''

Vicevoorzitter Maros Sefcovic (Energie) van de Europese Commissie zei dat de internationale gemeenschap teleurgesteld zou zijn als het nieuws zou worden bevestigd. Volgens hem is Europa er klaar voor om de leiding te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. ,,Voor Europa is er geen plan B, omdat we geen Planeet B hebben'', heeft hij naar eigen zeggen duidelijk gemaakt aan functionarissen in Washington.

De EU en China houden vrijdag een top in Brussel. Dan wordt ook de uitvoering van het klimaatakkoord besproken. Volgens de Financial Times zullen ze besluiten om hun acties tegen klimaatverandering te versnellen.

Delen

Terug naar boven