r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Klimaatverdrag: 'Mogelijke stap VS bittere teleurstelling'

donderdag 1 juni 2017, 8:55
gewijzigd
Tusk en Trump
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - ,,Als het klopt, is vandaag een treurige dag voor de wereld. En een bittere teleurstelling. Toch moeten we positief blijven en vooruitkijken, ondanks dat dit een grote klap is." Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) woensdag weten op berichten dat de Amerikaanse regering zich gaat terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

Volgens Dijksma is leiderschap vanuit de Europese Unie en landen als China meer dan ooit nodig als de Amerikanen het verdrag verlaten. Ze is wel hoopvol over lokale initiatieven in de Verenigde Staten. ,,Veel staten en steden willen door en dat kan gelukkig ook doordat ze veel eigen wetgevende ruimte hebben.''

President Donald Trump gaat zijn besluit de komende dagen wereldkundig maken. Amerikaanse media melden op basis van anonieme bronnen dat Trump het klimaatverdrag gaat opzeggen. Het verdrag is vorig jaar door 195 landen ondertekend om de opwarming van de aarde te beperken. Trump heeft zich er veelvuldig negatief over uitgelaten.

Ook partijen in de Tweede Kamer reageren teleurgesteld. ,,Door je kop in het zand te steken, veranderen de feiten niet", stelt Stientje van Veldhoven (D66). ,,Maar het klimaatakkoord begint en houdt ook zeker niet op bij de VS.'' Het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het ,,een oliedom besluit". Volgens Suzanne Kröger (GroenLinks) speelt Trump ,,Russisch roulette met de toekomst van onze planeet''. En Carla Dik-Faber van de ChristenUnie stelt: ,,Trump laat wereld barsten, legt rekening van klimaatverandering bij arme landen en komende generaties."

De PVV is als een van de weinige partijen tegen het klimaatverdrag. ,,Trump is niet bereid om zijn industrie op te offeren, daarom weg met dat klimaatakkoord!!", twitterde PVV-Kamerlid Roy van Aalst.

Delen

Terug naar boven