r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Macron: nieuw EU-elan taak voor mijn generatie

vrijdag 26 mei 2017, 9:28
gewijzigd
Emmanuel Macron in Zwitserland
Bron: flickr/World Economic Forum

BRUSSEL (ANP) - Europa heeft nieuw elan nodig. ,,De EU verder alleen beheren is onvoldoende”, zei de nieuwe Franse president Emmanuel Macron donderdag in Brussel, voorafgaand aan een werkoverleg met de Belgische premier Charles Michel.

De twee EU-leiders zien in de verdere economische ontwikkeling van Europa, de strijd tegen terrorisme en migratiebeleid een belangrijke taak ,,voor onze generatie”. De Franstalige liberaal Michel is 41, de Franse president 39 jaar.

Na een gesprek bij de Europese Commissie donderdagmiddag met voorzitter Jean-Claude Juncker zei Macron tijdens een persconferentie dat Brussel in hem ,,een bondgenoot heeft om Europa sterker, efficiënter en eerlijker te maken. Ik heb het mandaat van het Franse volk.”

De Franse president sprak uitvoerig met Juncker over een sociaal Europa. ,,Pensioenen, levenslang recht op onderwijs, gelijke betaling voor mensen die hetzelfde werk op dezelfde plek doen en sociale bescherming, dat zijn onderwerpen waar ik voor sta.”

Macron timmert aan de weg voor steun voor zijn ideeën voor de EU. Zijn eerste buitenlandse reis als president was tien dagen geleden naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Na afloop verklaarden ze dat om de EU te kunnen moderniseren verdragswijzigingen bespreekbaar moeten zijn.

De Fransman sprak donderdag ook met Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze zijn allemaal in Brussel vanwege een NAVO-top.

Terug naar boven