r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen deal over steunverlichting Griekenland

dinsdag 23 mei 2017, 9:29
gewijzigd
Alexis Tsipras, premier van Griekenland
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het maandagavond niet eens geworden over schuldverlichting voor Griekenland. Het IMF, dat meent dat de Griekse schuld onhoudbaar is, wil daarom nog steeds niet meedoen aan het steunprogramma voor Griekenland. Voor Nederland en Duitsland is IMF-deelname een voorwaarde om weer vers geld naar Athene te sturen.

Nu het Griekse parlement donderdag heeft ingestemd met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen, rekent premier Alexis Tsipras op zijn geldschieters. Het land heeft in juli zo’n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal leningen. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wordt er nu ,,verder gewerkt" zodat het land tijdig aan zijn verplichtingen kan voldoen.

In juni hopen de eurolanden en het IMF het alsnog eens te kunnen worden over de te bewandelen weg voor Griekenland. Het land heeft meer dan 300 miljard euro aan schuld bij onder meer de Europese Centrale Bank, het IMF en het Europese steunfonds ESM. Van kwijtschelding kan geen sprake zijn.

Om die enorme schuldenberg te kunnen aflossen, moeten er maatregelen worden getroffen voor na afloop van het steunprogramma in 2018. Eerder al heeft de eurogroep besloten de looptijd van bepaalde leningen te verlengen en rentes vast te zetten. Maar van Griekenland verlangen de geldschieters ook afspraken over het begrotingsbeleid na 2018. Over de cijfers verschillen het IMF en de eurogroep echter van mening. Zo schat de EU de toekomstige economische groei van Griekenland optimistischer in dan het IMF.

Delen

Terug naar boven