r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Grieken halen broekriem verder aan

vrijdag 19 mei 2017, 1:54
Parlementsgebouw in Athene
Bron: © PDC

ATHENE (ANP/RTR) - Het Griekse parlement heeft donderdag ingestemd met een nieuw pakket aan bezuinigingen ter grootte van 4,9 miljard euro. De nieuwe besparingen zijn een voorwaarde van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de beschikbaarstelling van 7,5 miljard euro uit het steunpakket. Daarover nemen de Europese ministers van financiën komende maandag in Brussel een beslissing.

De Griekse volksvertegenwoordiging stemde met een krappe meerderheid van 153 tegen 148 in met verdere besparingen op onder meer pensioenen.

De stemming ging gepaard met rellen buiten het parlementsgebouw in Athene. De oproerpolitie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven.

Het is volgens de Griekse premier Alexis Tsipras nu aan de Europese ministers om gemaakte afspraken na te komen. Hij hoopt op een schuldverlichting, iets waar het IMF voor open staat. Griekenland heeft een staatsschuld van 180 procent van het bruto binnenlands product. Sinds 2010 heeft het land 260 miljard euro aan steun ontvangen.

Terug naar boven