r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

António Guterres: Een sterke en verenigde Unie is fundamenteel voor een sterke VN

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 17 mei 2017, 16:36.

"Een sterk en verenigd Europa is een fundamentele pijler van een sterke en doeltreffende VN," zei de Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres bij zijn toespraak in het Parlement 17 mei. Vermenigvuldiging van conflicten, mensenrechtenschendingen, klimaatverandering en globalisering: dat zijn de voornaamste mondiale uitdagingen waarop de EU en de VN moeten samenwerken, voegde hij eraan toe.

Bij de verwelkoming van de Portugees António Guterres, de eerste Europese VN-secretaris-generaal sinds de Oostenrijker Kurt Waldheim in de vroege jaren 80, zei EP-Voorzitter Antonio Tajani dat zowel de VN als de EU na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren "om vrede en welvaart te waarborgen door middel van multilaterale samenwerking". "Samen moeten we politieke oplossingen vinden voor de conflicten in Syrië, Libië en Jemen en voor de bestrijding van IS. Samen moeten wij de waardigheid en de vrijheid van mensen verdedigen, de nieuwe generatie perspectieven bieden en agenda 2030 in actie omzetten," aldus Tajani.

Bijdrage van de EU

"De Europese Unie is duidelijk het succesvolste project van mondiale duurzame vrede sinds het begin van de geschiedenis", zei Guterres, die zijn diepste dankbaarheid en waardering uitsprak voor de sterke inzet van de EU voor multilateralisme en haar “royale bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking, humanitaire hulp en ook aan vrede en veiligheid die de kern van de VN-actie vormen".

Guterres ging dieper in op een aantal kwesties, met name Syrië waarover hij zei: “er zijn geen winnaars, enkel verliezers,” migratie en de vluchtelingencrisis. Hij deed een oproep voor meer kansen voor legale migratie, globalisering “wat veel mensen achterstelt”, klimaatverandering en de noodzaak om te waarborgen dat culturele diversiteit ”dat een rijkdom en geen bedreiging is” maar “omvangrijke politieke, sociale en culturele investeringen in de sociale cohesie en inclusiviteit in onze samenlevingen” ontvangt.

Dit was de eerste toespraak van Gutteres in het Europees Parlement. Gutteres, die op 1 januari 2017 Ban Ki-moon opvolgde, was van juni 2005 tot en met december 2015 de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen en daarvoor premier van Portugal 1995 tot 2002.

Bekijk de toespraak van Guterres en de persconferentie met EP-voorzitter Tajani.

REF. : 20170515STO74833


Terug naar boven