r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Europees Parlement zet Hongarije op strafbank

woensdag 17 mei 2017, 15:17
gewijzigd
Plenary session - Week 17 2017 in Brussels - Resumption of session and order of business.Situation in Hungary
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

STRAATSBURG (ANP) - Het geduld van het Europees Parlement met Hongarije is op. De nationalistische regering van premier Viktor Orbán zou een gevaar voor de rechtsstaat en democratie vormen en moet worden aangepakt.

Een parlementsmeerderheid (389 tegen 221) stemde woensdag in Straatsburg voor stappen om officieel vast te stellen dat Hongarije Europese wetten en waarden schendt. Een commissie gaat hierover rapporteren. In een volgende fase zou het land zijn stemrecht in de EU kunnen kwijtraken.

Ook enkele leden van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste parlementsfractie waar Orbáns Fidesz-partij deel van uitmaakt, stemden voor. Onder hen de vijfkoppige CDA-delegatie, die ,,een serieuze dreiging'' ziet voor de Hongaarse democratie en rechtsstaat.

Judith Sargentini (GroenLinks) sprak woensdag van een Hongaarse ,,heksenjacht’’ op alles wat thuishoort in een gezonde democratie. Kati Piri (PvdA): ,,Het systematisch schenden van mensenrechten binnen de EU heeft ernstige consequenties.'' Volgens Sophie in 't Veld (D66) ,,laten we heel duidelijk zien dat we pal staan voor onze Europese waarden''. ,,De maat is vol.''

In een debat veegden de parlementariërs vorige maand al de vloer aan met Orbán. Diens omgang met de persvrijheid, de rechtsstaat, ngo’s, minderheden en migranten stuitte op keiharde kritiek.

De Europese Commissie eiste onlangs al aanpassing van de recente Hongaarse universiteitswet, die in strijd zou zijn met de academische vrijheid. Woensdag kwam daar nog een juridische procedure bij over de asielwetgeving die tegen de EU-regels is. Zo is de systematische detentie van asielzoekers onrechtmatig.

Amnesty International liet weten ook stevige actie van de lidstaten te verwachten. ,,Het Europees Parlement heeft een duidelijke rode lijn gemarkeerd, die de Europese regeringen eenvoudigweg niet kunnen oversteken.''

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven