r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Zorgen over Polen leven breed in EU

dinsdag 16 mei 2017, 16:19
gewijzigd
Polen op landkaart © © PDC
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - Veel EU-landen zijn bezorgd over de bemoeienis van de Poolse regering met de rechterlijke macht in het land. Strafmaatregelen zijn echter nog niet aan de orde. Dat bleek dinsdag in Brussel na het eerste overleg van de ministers van Europese Zaken over de kwestie.

Zeker zeventien ministers namen het woord in een ,,zeer gevoelig’’ debat, aldus minister Bert Koenders. Veel landen zien de rechtsstaat als iets dat onder de nationale soevereiniteit valt en zijn daarom huiverig, zei hij. ,,Maar dit mag geen taboe zijn.'' De Poolse minister weersprak dat er regels zijn geschonden, maar wil het gesprek wel voeren.

De nationalistische regering van Polen zei eerder geen bemoeienis te dulden. De Poolse minister weersprak tijdens de vergadering dat er regels zijn geschonden, maar ging wel op de argumenten in.

EU-commissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de rechtsstaat, gaat verder met de dialoog die hij al tijden met Polen probeert te hebben over de omstreden benoeming van rechters van het grondwettelijk hof. ,,We voelen een collectieve verantwoordelijkheid voor de rechtsstaat. Dat is een goed startpunt’’, zei de Nederlander.

Mensenrechtenorganisaties willen dat de nog nooit eerder gebruikte procedure wordt geopend waarmee het stemrecht van een lidstaat tijdelijk kan worden ingetrokken. Ook in het Europees Parlement zijn hier voorstanders van. In het parlement wordt woensdag gestemd over een resolutie die naar verwachting oproept tot scherpere maatregelen.

Delen

Terug naar boven