r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Macron en Merkel willen EU hervormen

maandag 15 mei 2017, 20:03
Emmanuel Macron
Bron: flickr/Ecole polytechnique Université Paris

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen intensief gaan samenwerken om de Europese Unie te hervormen. De leiders kondigden maandag op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn aan te gaan werken aan een ,,routekaart'' met noodzakelijke maatregelen.

De Duitse en Franse regeringen zijn van plan in juli, na de Franse parlementsverkiezingen, rond de tafel te gaan zitten om te overleggen over belangrijke vraagstukken. Het doel is onder meer om de eurozone weerbaarder te maken tegen crises. Merkel stelde dat Europese verdragen eventueel aangepast kunnen worden.

Ook Macron stelde zich op dat punt constructief op. ,,In het verleden was het onderwerp verdragswijziging taboe in Frankrijk. Dat zal niet niet langer het geval zijn'', beloofde de president tijdens het eerste buitenlandse bezoek sinds zijn beëdiging.

Macron zei verder dat Duitsland en Frankrijk op een ,,historisch'' punt zijn beland. De opmars van populisten in Europa zou het noodzakelijk maken dat de twee landen intensief samenwerken. ,,We hebben meer pragmatisme nodig, minder bureaucratie en een Europa dat onze burgers beschermt'', aldus de Franse president.

Macron wil overigens niet alleen de EU hervormen, maar beloofde ook in eigen land ,,ingrijpende hervormingen'' door te voeren. Hoeveel hij armslag hij daarvoor heeft zal onder meer afhangen van de uitslag van de parlementsverkiezingen in juni. Zijn beweging is momenteel nog niet vertegenwoordigd in het parlement.

Delen

Terug naar boven