r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oostenrijk voorziet vervroegde verkiezingen

zondag 14 mei 2017, 15:14

WENEN (ANP) - De sociaaldemocratische bondskanselier van Oostenrijk, Christian Kern, gaat naar eigen zeggen uit van vervroegde verkiezingen deze herfst. Kern zei dit zondag tegen Oostenrijkse media. De krant Der Standard meldde dat Kern nu toegeeft dat zijn coalitieregering met de conservatieve Volkspartij (ÖVP) feitelijk uiteen gevallen is.

Het is volgens Kern van de SPÖ de houding van ÖVP-minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz die de breuk heeft veroorzaakt. Kern wil lopende zaken nog wel samen met de ÖVP en desnoods met andere partijen regelen.

De ÖVP benoemt naar verwachting zondagavond de jonge Kurz tot nieuwe partijleider. Kurz heeft eerder gezegd dat hij dan zo snel mogelijk verkiezingen wil. Kurz werd eind 2013 op 27-jarige leeftijd de jongste minister van Buitenlandse Zaken ooit in de EU. Hij is nu 30 jaar en wil binnen de ÖVP de macht naar zich toetrekken en rekent op verkiezingswinst.

Normaal gesproken zouden de verkiezingen in het Alpenland in oktober 2018 zijn. Nu worden ze naar verwachting eind oktober gehouden. Het worden dan de achtste (nationale) parlementsverkiezingen in een EU-land dit jaar, na Nederland (maart), Bulgarije (maart), Malta (juni), Groot-Brittannië (juni), Frankrijk (juni), Duitsland (september) en Tsjechië (oktober).

Delen

Terug naar boven