r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Advies aan EU Hof: Uber is geen informatiedienst maar taxibedrijf

donderdag 11 mei 2017, 15:44
gewijzigd
Rechtszaal Europees Hof van Justitie
Bron: European Commission

LUXEMBURG (ANP) - Taxi-app Uber behoort tot de vervoersbranche en is geen elektronische bemiddelingsdienst. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die een groep taxichauffeurs uit Barcelona had aangespannen.

Overheden kunnen Uber daarom verplichten volgens het nationale recht taxivergunningen en licenties aan te vragen, aldus advocaat-generaal Maciej Szpunar. Het bedrijf kan zich niet beroepen op het vrij aanbieden van diensten in de EU.

Uber is volgens hem niet puur een bemiddelingsdienst, omdat de chauffeurs zonder het platform geen werk zouden hebben. ,,Er is eerder sprake van het organiseren en beheren van een volledig systeem voor stedelijk vervoer op aanvraag.'' De rechters van het hof in Luxemburg volgen adviezen van de advocaat-generaal veelal.

Het oordeel zal goed vallen bij de traditionele vervoersaanbieders, die in tal van Europese steden de concurrentie voelen van de taxidienst. De Spaanse chauffeurs hadden overigens vooral bezwaar tegen Uberpop, waarbij in principe iedereen met een auto ritjes kan verzorgen. Als de rechters het advies overnemen, wordt dat waarschijnlijk verboden in de EU.

Uber liet in een reactie weten het oordeel van het hof af te wachten. Als we beschouwd worden als een transportbedrijf zou dat niet veel veranderen, want dat gebeurt al in de meeste EU-landen, zegt een woordvoerder. ,,Wel zou het een ondermijning zijn van de hervorming van verouderde wetten die miljoenen Europeanen ervan weerhouden om met een druk op de knop een taxirit te kunnen bestellen.''

Delen

Terug naar boven