r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Draghi verdedigt beleid in Tweede Kamer

woensdag 10 mei 2017, 15:58
gewijzigd
Eurogroup
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft bijwerkingen, bijvoorbeeld voor de pensioenen in Nederland. Maar de maatregelen zijn absoluut noodzakelijk en de positieve effecten zijn veel groter. Dat benadrukte de president van de ECB, Mario Draghi, woensdag in de Tweede Kamer in Den Haag.

Hij moest zich daar verdedigen tegen kritiek van parlementariërs op de lage rente die de ECB hanteert. Die heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen en de hoogte van pensioenen. ,,Hier in Nederland bent u geen held'', zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck in dat verband.

Draghi benadrukte de positieve effecten van de lage rente voor de economie en de inflatie. Hij wees erop dat ook Nederland hier veel baat bij heeft gehad. De economie groeit en de werkloosheid daalt.

Draghi riep op tot geduld en vertrouwen. Geleidelijk zullen de problemen van de pensioenfondsen worden opgelost, zei hij.,,We zijn ons bewust van de gevolgen voor pensioenfondsen. Lage rentestanden zijn een probleem voor die fondsen.'' Maar volgens de ECB-topman is het een probleem van de korte termijn. Op den duur zullen de pensioenfondsen profiteren van het economisch herstel, dat door die lage rente is bereikt.

Draghi ging ook in op de Nederlandse huizenmarkt. Het ECB-beleid zou ook leiden tot zeepbellen, bijvoorbeeld hoge prijzen voor woningen. Draghi bracht daarop in herinnering dat Nederland al veel langer een erg hoge hypotheekschuld heeft, mede doordat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Een voortvarender aanpak daarvan zou kunnen dienen als tegenwicht voor de nadelige bijwerkingen van het ECB-beleid.

Het bezoek van Draghi was een initiatief van de SP, dat graag tekst en uitleg wilde over het omstreden rentebeleid en het stimuleringsprogramma van de ECB, dat tientallen miljarden euro's per maand omvat.

Delen

Terug naar boven