r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ouder van EU-kind kan verblijfsrecht krijgen

woensdag 10 mei 2017, 17:55
gewijzigd
Paspoortcontrole
Bron: Frontex

LUXEMBURG (ANP) - Ouders van buiten de EU met een kind dat het Europees burgerschap heeft, kunnen aanspraak maken op verblijf in de Europese Unie. Dat de andere ouder het kind zou kunnen verzorgen is wel van belang, maar geen reden om een verblijfsvergunning te weigeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

De zaak draait om een Venezolaanse die met een toeristenvisum een Nederlander bezocht die ze via internet had leren kennen. Ze kregen in 2009 een kind dat de Nederlandse nationaliteit heeft. De moeder heeft geen contact meer met de Nederlandse vader.

De Centrale Raad van Beroep had bijstand en kinderbijslag aan de vrouw geweigerd, maar vroeg zich af of de moeder in de EU mag wonen. Dan zou ze daar mogelijk wel recht op hebben.

De raad legde de zaak en een aantal soortgelijke gevallen voor aan het hof in Luxemburg. Die stelt dat de overheid moet vaststellen hoe afhankelijk het kind van de verzorgende ouder is, zodat bij weigering van een verblijfsvergunning de belangen van het kind niet worden geschaad. Het is nu aan de Nederlandse rechter om de voorliggende zaken te beoordelen.

Defense for Children, dat de ouders bijstaat, spreekt van een ,,baanbrekende'' uitspraak. Volgens de organisatie moet Nederland nu zijn gezinsmigratiebeleid gaan aanpassen. Het ouderlijk gezag wordt nu standaard aan de Nederlandse ouder gegeven, ook als die niet voor het kind kan of wil zorgen, aldus Defense for Children. ,,Het hof zet hier nu een streep door en stelt het belang van het kind voorop. We zijn blij voor de kinderen die nu niet meer gescheiden mogen worden van hun ouders."

Delen

Terug naar boven