r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europadag: van de geschiedenis leren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 9 mei 2017, 10:49.
Europese vlag achter gaas
Bron: The Council of the European Union

Europadag, dat op 9 mei wordt gevierd, gaat over onze gemeenschappelijke reis van oorlog naar vrede en samenwerking. Op 9 mei 1950 schetste de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman, een droom van een ander Europa dat gezamenlijk conflicten zou overwinnen en stap voor stap sterker zou worden. In 1958 werd deze droom werkelijkheid met de Verdragen van Rome die de basis vormden voor de huidige Europese Unie.

Francesco Fresi was in Rome bij de ondertekening aanwezig en deelt zijn gedachten over het bijzondere parcours van Europa. "Het was onze grote hoop dat Europa sterker zou worden en zich verder zou ontwikkelen, zowel economisch als politiek", zegt Fresi, die in 1957 deel uitmaakte van de Italiaanse delegatie. Hij was lid van het kabinet van de toenmalige premier Antonio Segni en zou later als ambtenaar bij de Europese Commissie gaan werken. In het interview spreekt hij zijn verwachtingen uit over de toekomst.

"Is Europa in gevaar? Ja,” zegt Fresi en voegt eraan toe: “Om vooruit te gaan, moeten we veranderen maar daar is leiderschap voor nodig. Laten we niet wachten op oplossingen van anderen. Europa moet zichzelf verbeteren en haar eigen toekomst bepalen, met haar eigen bestemming, identiteit en waarden."

REF. : 20170505STO73505


Delen

Terug naar boven