r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

President Centrale Bank EU alsnog op bezoek

maandag 8 mei 2017, 16:44
gewijzigd
Eurogroup © The Council of the European Union
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP/Tweede Kamer) - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, komt alsnog naar de Tweede Kamer na een eerdere afzegging. Hij zal woensdag 10 mei vooral praten over de gesteldheid van het monetaire beleid in Europa. Eerst ontmoet Draghi Kamervoorzitter Khadija Arib, daarna spreekt hij andere afgevaardigden over het beleid van de ECB. Om 13.00 uur vindt er een ontmoeting met Kamerleden van de commissie voor Financiën plaats.

Discussiepunt is onder meer het rentebeleid van de ECB en de gevolgen en ongewenste effecten daarvan, bijvoorbeeld voor de pensioenen in Nederland. Door de aanpak van de ECB staan de rentes op een historisch laag niveau, wat weer voor problemen zorgt bij pensioenfondsen.

Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft het beleid van Draghi een schade van 100 tot 200 miljard euro in de pensioensector veroorzaakt.

De komst van Draghi stond eerder voor februari op de agenda, maar hij moest toen afzeggen wegens ,,onvoorziene omstandigheden''.

Live volgen

Het gesprek met ECB-president Draghi is van 13.00 tot 15.00 uur in de

Thorbeckezaal. U kunt via deze website live meekijken of meeluisteren.

Prijsstabiliteit

De ECB streeft naar prijsstabiliteit (inflatie van tegen de 2%) in de eurozone, met name door een opkoopprogramma van obligaties ter waarde van €60 miljard per maand en het aanhouden van een laag renteniveau. De commissie voor Financiën bespreekt het monetaire beleid van de ECB aan hand van drie thema’s:

  • Noodzaak en achtergrond van het monetaire beleid van de ECB (opkoopbeleid, vergroting van de geldhoeveelheid en renteverlaging).
  • Gevolgen, (ongewenste) effecten en risico’s van het monetaire beleid (effecten van het beleid op pensioenen, spaargeld, huizenmarkt, gevolgen van de afbouw van het opkoopbeleid, risico’s voor de financiële stabiliteit).
  • Positie en mandaat van de ECB.

Ter afsluiting volgt een vragenronde voor de Kamerleden.

Gespreksdeelnemers

De volgende Kamerleden gaan in gesprek met Draghi:

Delen

Terug naar boven