r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel reageert opgetogen op winst Macron

zondag 7 mei 2017, 20:59
Emmanuel Macron © Wikicommons

BRUSSEL (ANP) - In Brussel zijn de reacties op de overwinning van Emmanuel Macron euforisch. ,,Felicitaties aan het Franse volk met het kiezen van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap boven de tirannie van nepnieuws,” twitterde EU-president Donald Tusk. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is ,,gelukkig dat de Fransen een Europese toekomst hebben gekozen. Samen voor een sterker en beter Europa", schrijft hij aan Macron.

Nog geen minuut na het nieuws bekend werd, reageerde de Belgische premier Charles Michel. ,,Bravo Emmanuel Macron! En nu samen aan het werk voor een nieuw Europees élan!” Ook uit het Europees Parlement stroomden de blije reacties naar buiten.

De leider van de sociaaldemocraten (S&D) Gianni Pittella: ,,Het resultaat is een opluchting voor Frankrijk en Europa.” D66-delegatieleider Sophie in ’t Veld: ,,Er tekent zich een nieuwe beweging af. Een progressieve, pro-Europese lente."

De voorzitter van het parlement Antonio Tajani heeft Macron al uitgenodigd voor een toespraak.

Ook heeft Macron zondag een ,,zeer hartelijk'' telefoongesprek van tien minuten gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens een naaste medewerker zei Macron dat hij ,,zeer gauw'' naar Berlijn reist.

Merkels woordvoerder liet weten dat de bondskanselier zich erop verheugt om ,,in de geest van de traditioneel nauwe Duits-Franse vriendschap vol vertrouwen met de nieuwe president samen te werken''. Zij prees diens opstelling voor een verenigde Europese Unie, die openstaat voor de buitenwereld.

Delen

Terug naar boven