r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Grieks akkoord over hervormingen

dinsdag 2 mei 2017, 12:23
gewijzigd

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland en zijn internationale schuldeisers hebben een deal bereikt over de hervormingsmaatregelen die nodig zijn voor een nieuw deel van het financiële steunpakket.

Begin april bereikten het land, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen al een politiek akkoord. In Athene werden de afgelopen tijd de losse eindjes aan elkaar geknoopt. De overeenkomst voorziet onder meer in de verlaging van de staatspensioenen vanaf 2019 en maatregelen waardoor meer mensen meer belasting gaan betalen.

,,Er is witte rook. De onderhandelingen zijn afgerond op alle zaken. De weg is nu vrij voor gesprekken over schuldverlichting'', aldus de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos.

De Griekse regering moet de deal goedkeuren voordat de ministers van Financiën van de eurolanden de uitgifte van nieuwe leningen aan het land doorzetten. De volgende vergadering van de zogenoemde eurogroep staat gepland voor 22 mei.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ,,verwelkomt” het akkoord. ,,Nu moeten we dit gaan afronden met een discussie over een geloofwaardige strategie die ervoor zorgt dat de Griekse schuld houdbaar is.”

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) roept de Grieken op snel de overeengekomen maatregelen in te voeren. ,,Ze zijn niet alleen de sleutel voor de modernisering van de Griekse economie, ze openen ook de deur naar een geloofwaardig begrotingstraject voor de komende jaren. Nu moeten alle partners overeenstemming bereiken over de kwestie van de Griekse schuld.”

Terug naar boven