r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU stemt unaniem in met brexitstrategie

zondag 30 april 2017, 10:24
gewijzigd
EU en Britse vlag
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-leiders hebben zaterdag unaniem ingestemd met een ,,ferm en eerlijk politiek mandaat" voor de onderhandelingen met de Britten over hun vertrek uit de Europese Unie. Dat twitterde EU-president Donald Tusk kort nadat de staatshoofden en regeringsleiders aan hun brexit-top in Brussel waren begonnen.

Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hadden de 27 staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, ,,minder dan een kwartier'' nodig om het eens te worden over de opdracht aan EU-onderhandelaar Michel Barnier. Daarna gaven ze zichzelf een luid applaus. De EU gaat voor een gefaseerde aanpak: eerst de boedelscheiding ,,voldoende" regelen, dan pas praten over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk.

De richtsnoeren voor Barnier waren volgens bondskanselier Angela Merkel ,,excellent voorbereid" en op diplomatiek niveau al uitonderhandeld. Toch is het vertoon van eensgezindheid ,,uniek", zoals verschillende leiders opmerkten. Merkel zei dat de 27 nu ,,de discipline moeten opbrengen stap voor stap" het proces door te lopen.

Iedereen heeft nog aangestipt welke punten voor zijn of haar land de komende maanden belangrijk is, aldus premier Mark Rutte.

In een verklaring benadrukken de 27 hun wens om in de toekomst het Verenigd Koninkrijk als ,,hechte partner” te hebben. Maar ,,een niet-lid van de unie dat niet dezelfde verplichtingen als een lidstaat heeft, kan niet dezelfde rechten en voordelen genieten''.

Barnier kan nu aan de slag met concrete voorstellen voor de eerste zaken die worden aangepakt. Dat zijn de rekening van de scheiding en de positie van de EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de Britten die elders in de EU leven. Het gaat volgens Tusk over 4,5 miljoen mensen. Ook duidelijkheid over de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland heeft voorrang.

De onderhandelingen beginnen na de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni. ,,Ze zullen moeilijk zijn", aldus Juncker. ,,Ik heb de indruk dat onze Britse vrienden de technische complexiteit onderschatten."

Barnier hoopt in de herfst al zo ver te zijn dat begonnen kan worden aan de toekomstige relatie met Londen, maar de beslissing daarover ligt bij de EU-leiders.

Terug naar boven